Kronprins Frederik og blind mand på 62 år fuldfører verdens hårdeste skiløb i minus 30 graders kulde

Af Ane Storgaard Carlsen

For 20 gang er verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race blevet gennemført. I ekstremsportsløbet, der foregår på Grønland nord for polarcirklen, deltog både HKH Kronprins Frederik og Arne Christensen, en blind mand på 62 år! For de to og resten af deltagerne, der kommer fra hele verden, handlede de sidste tre døgn kun om én ting; nemlig at overleve verdens hårdeste skiløb i midten af ingenting - alene med sig selv, sine tanker og nordlyset - langt væk fra mobilsignal, internet og langt fra et varmt bad og en varm seng! Se den officielle video fra jubilæumsløbet, der allerede er set mere end 42.000 gange! For at fejre 20-års jubilæet var den kendte, danske sangerinde Anne Linnet på besøg for at give koncert for deltagerne. Se video fra Anne Linnets koncert her. 

 

RED_Kronprins_Frederik_p_bjerget_opkaldt_efter_ham.jpg

Royalt besøg og imponerende indsats fra blind mand på 62år ved 20års jubilæet

I anledningen af Arctic Circle Races 20 års jubilæum blev løbet blev fejret med særlig fint besøg. Ud over HKH Kronprins Frederik, der gennemførte Arctic Circle Race, deltog 62-årige Arne Christensen, den første blinde, der nogensinde har kæmpet sig gennem de 160 km lange overlevelsesløb. Se interview med HKH Kronprins Frederik efter Arctic Circle Races anden dag.

arne_Christensen.jpeg

For Arne Christensen, den 62-årig blinde deltager var glæden, efter at have 

klaret sig gennem de 160 km, enorm og støtten til ham måske endnu større

© Ane Carlsen

Selvom både HKK Kronprins Frederik og Arne Christensen begge var trætte og udkørte undervejs, var de begge særdeles positive omkring det grønlandske verdensløb. Bl.a. udtaler HKH Kronprins Frederik: "Det er en af de største naturoplevelser jeg har haft i mit liv". Også Arne Christensen har været meget glad for den store oplevelse: "Jeg har 150 mennesker, jeg skal takke for denne store oplevelse". Se videoen af en meget berørt Arne Christensen der kommer i mål på løbets sidste dag. Se videoen af HKH Kronprins Frederik, der her krydser målstregen på sidstedagen af Arctic Circle Race.

acr_start_kopi.jpg

Løbet blev sat i gang med stor jubel fra publikum. © Lars Demant-Poort

Når atleterne, der kommer fra mange forskellige lande, der bl.a. tæller lande som USA, Canada, Tjekkiet og Irland, krydser målstregen efter at have løbet dagens etape på 50-60 km, skal de overnatte i små telte i midten af ingenting i i baglandet til den lille grønlandske by Sisimiut, hvor temperaturerne når ned omkring minus 25-30 grader. Når de er nået i mål, hvad end det har taget dem fire eller ti timer, skal deltagerne selv lave mad, tørre tøj, vokse deres ski og gøre klar til morgendagens næste løb. 


_DSC9602.jpg

Mange deltagere bruger tape til at holde ansigtets varme under løbet

© Ane S. Carlsen

Et løb bygget på frivillige, der står i kø for at arbejde gratis

I løbet af de sidste 20 år har Arctic Circle Race vokset sig så stort og populært, at mange kendisser har valgt at deltage i løbet. Ud over HKH Kronprins Frederik, som deltager i år, har flere kendte internationale (sports)stjerner deltaget i løbet. Men løbet er ikke blot populært blandt nationale og internationale kendte. Mest af alt nærer Arctic Circle Race dog popularitet blandt de lokale grønlændere, der hvert år står i kø for at deltage som frivillig under løbet, som bygger på omkring 300 menneskers frivillige arbejdskraft. Mange vælger at bruge en eller flere feriedage på det frivillige arbejde, der fx kan bestå i at stå udenfor som kontrolpost eller drikkepost i 12 timer i træk - nogle steder endda i skyggen! I den lille grønlandske by Sisimiut, hvor løbet starter og slutter, deltager en stor procentdel af byens ca. 5000 beboere, da Arctic Circle Race anses for at være en årlig festuge, som grønlænderne er meget stolte af. Her er hele byen involveret, og beboerne tropper hvert år talstærkt op ved den lokale samlingsplads, Nalunnguarfiup tasi (Spejdersøen), der, når søen om vinteren er frosset til is, udgør mødestedet for Arctic Circle Race. Under fejringen af Arctic Circle Race 20 års jubilæum optrådte bandet "The Embla"  for deltagerne og de mange frivillige. 

 

 

Photo-_Milo_Rosing_acr_.jpg

Alle deltagerne gik samlet i flok mod den lokale grønlandske kirke før løbstart

© Milo Rosing

 Photo-_Milo_Rosing_acr_kirke_.jpg

ACR ceremonien i den lokale grønlandske kirke bød både på kor-koncert og en særlig ACR gudstjeneste

© Milo Rosing