160km på langrend i minus 25grader og ingen kontakt til omverdenen: Verdens hårdeste skiløb er i gang!

 

 For 21 gang er verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race (ACR) der foregår nord for polar cirklen i baglandet til den lille grønlandske by Sisimiut, netop startet i dag. For 208 skiløbere (amatører såvel som professionelle) drejer de næste tre døgn sig om én ting: at overleve et tredags langrendsløb midt ude i ingenting sammen med sig selv, sine tanker og nordlyset - langt væk fra mobil signal, internet og en varm seng.

_DSC9659.jpg

Foto af Ane Storgaard Carlsen

Atleterne kommer i år fra 16 lande, der både tæller lande som USA, Canada, Tjekkiet og Irland. Når atleterne er kommet i mål efter hver dag at have løbet 50-60km, skal de overnatte i telte midt ude i ingenting i temperaturer, der når ned omkring minus 25-30 grader. De skal selv lave mad, selv tørre tøj, pakke tøj og sørge for at få hvilet til løbet dagen efter.  

acr_start_kopi.jpg

Løbet blev sat i gang med stor jubel fra publikum

Foto af Lars Demant-Poort

Et løb bygget på frivillige, der står i kø for at arbejde gratis

I løbet af de sidste 21år har ACR-løbet vokset sig så stort og populært, at mange kendisser har valgt at deltage i løbet. Sidste år havde ACR desuden besøg af HKH Kronprins Frederik. Men løbet er ikke blot populært blandt nationale og internationale kendisser. Igennem de sidste mange år har mange interesserede forgæves måttet vente i kø for at få lov til at arbejde gratis under Arctic Circle Race, der bygger på op til 300 menneskers frivillige arbejdskraft. Løbet er simpelthen så populært, at mange grønlændere vælger at bruge deres ferie på at arbejde hårdt med at få ACR op at stå. Og hvert år er der en venteliste for at få lov til at arbejde frivilligt. I den lille grønlandske by Sisimiut, der har ca. 5000 beboere (og som er Grønlands andenstørste by) både starter og slutter løbet. Her er hele byen involveret, og beboerne tropper hvert år talstærkt op ved den lokale samlingsplads, Nalunnguarfiup tasi (Spejdersøen), der, når søen om vinteren er frosset til is, udgør mødestedet for ACR. _DSC9602.jpg

Mette Keller fra Danmark er med til ACR for anden gang

Foto af Ane

Et internationalt løb med stærke traditioner

Arctic Circle Race bygger på mange stolte traditioner. Herunder bl.a. en tur til den lille lokale grønlandske kirke, hvor der dagen før løbet bliver afholdt en særlig ACR-ceremoni, der inkluderer kor koncert og en særlig ACR-prædiken på grønlandsk. Derudover kan deltagerne glæde sig til i morgen, lørdag at få besøg af hundeslæder, der kommer med traditionel grønlandsk mad til deltagerne ved ACR. Deltagerne har bl.a. mulighed for at smage narhval, tørfisk, spæk, rensdyr og moskus.

 

Photo-_Milo_Rosing_acr_.jpg

Alle deltagerne gik samlet i flok mod den lokale grønlandske kirke

Foto af Milo Rosing

 Photo-_Milo_Rosing_acr_kirke_.jpg

ACR ceremonien i den lokale grønlandske kirke bød både på kor-koncert og en særlig ACR gudstjeneste

Foto af Milo Rosing

Royalt besøg og imponerende indsats fra blind mand på 62år ved 20års jubilæet sidste år

Da Arctic Circle Race i 2016 havde 20års jubilæum, var det med særligt fint besøg. HKH Kronprins Frederik deltog i og gennemførte verdenshårdeste skiløb. Selvom han blev både træt og udkørt undervejs, var han særdeles positiv omkring det grønlandske verdensløb, og udtalte flere gange, hvor meget Grønland betyder for ham. Foruden kronprinsens besøg, fik ACR følgeskab af den dengang 62-årige Arne Christensen, der som den første blinde nogen sinde kæmpede sig igennem de 160km langrendsløb i temperaturer, der nåede ned omkring minus 25grader og bestod af tre dages langrend, der bød på op mod 8timers langrendsløb.

arne_Christensen.jpeg

 Arne Christens glæde var enorm og støtten til ham måske endnu større

Foto af Ane Carlsen